-
- Yurtların özellikleri ve olanakları nelerdir?
- Kapsamlı Burslu öğrencilere sağlanan yurt olanaklarına ilişkin bilgi alabilir miyim?
- Yurtlara en erken hangi tarihte girebilirim?
- Yurtlardan en geç hangi tarihte ayrılabilirim?
- Yurtlara geç başvurursam yarıyıl ücretinin tamamını ödemek zorunda kalır mıyım?
- Yurt ücretleri hakkında bilgi alabilir miyim?
- Yarıyıl içerisinde yurttan ayrılırsam ödediğim ücret geri verilir mi?
- Yurtlara başvuru yaparken oda arkadaşımı seçebilir miyim?
- Oda arkadaşımla anlaşazsam odamı değiştirebilir miyim?
- Kaldığım odadan farklı kategorideki bir odaya geçebilir miyim?
- Güz yarıyılı bitiminde yurttan ne zaman ayrılmalıyım? Geç ayrılırsam herhangi bir ücret ödemem gerekir mi?
- Yurt kayıtlarını yenilemem için ne yapmam gerekir?
- Yurda kaydolduktan sonra gelmesem olur mu?
- Hazırlık Dışarıda Hazırlanan öğrenci statüsüne geçmem durumunda yurtlarda kalabilir miyim? Kalamazsam ödemiş olduğum yurt ücreti iade edilir mi?
- Yurtların giriş ve çıkış saatlerini öğrenebilir miyim?
- Annem, babam, kardeşim veya arkadaşım odamda kalabilir mi?
- Sağlık sorunum olduğunda üniversitede başvurabileceğim bir yer var mı?
- Hastalanırsam ailemden biri yanımda kalabilir mi?
- Odamda evcil hayvan besleyebilir miyim?
- Yurtlarda afiş veya duyuru asabilir miyim?
- Kurallara uymamanın yaptırımı nedir?
- Yurtlardan çıkarılırsam sonra yine girebilir miyim?
- Yurtlara gelirken hangi eşya ya da malzemeleri almam gerekir?
- Oda temizliğini kendimiz mi yapmalıyız?
- Yurtta çamaşır yıkayabilir miyim, ütü yapabilir miyim?
- Odamda alkollü içecek bulundurabilir miyim?
- Yurtlarda sigara içiliyor mu?
- Şehir merkezinden kampüse nasıl ulaşırım? Merkez ve Doğu kampüsler arasındaki ulaşım nasıl sağlanıyor?
- Kampüs içinde ve çevresinde yemek ve alışveriş olanakları var mı?
Yurtların özellikleri ve olanakları nelerdir?
Birbirinden farklı özelliklere sahip 26 binadan oluşan yurtlar, yaklaşık 4.800 öğrenciye eğitimleri süresince güvenli, rahat ve hijyenik bir ortam sunmaktadır. Merkez ve Doğu kampüslerde yer alan özel ve standart yurtlarda öğrencilere farklı fiyat kategorilerinde tek, çift, üç ve dört kişilik odaların yanı sıra süit oda alternatifleri sunulmaktadır. Odalarda karyola, kıyafet dolabı, çalışma masası, kitaplık gibi temel mobilyalar ile birlikte mini buzdolabı, merkezi sistem televizyon yayını (77. ve 78. yurtlar hariç) ve kablolu / kablosuz internet erişimi bulunmaktadır.
Öğrencilerin ortak kullanım alanları ise mutfak ve çamaşırhane ile televizyon, çalışma, oyun odalarını kapsamaktadır. Ortak alanlardaki banyo ve tuvalet sayıları ihtiyaca göre planlanmıştır. Merkezi sistemle ısınan yurtlarda 24 saat kesintisiz sıcak su verilmektedir. Tüm yurtların genel temizliği, ISO belgeli özel temizlik şirketleri tarafından, sağlık ve hijyen kurallarına uygun olarak gerçekleştirilmektedir. Yurtlar bölgesinde kafeteryalar, açık ve kapalı spor alanları, yeşil alanlar ve otoparklar yer almaktadır.
Kapsamlı Burslu öğrencilere sağlanan yurt olanaklarına ilişkin bilgi alabilir miyim?
Bilkent Üniversitesi’ne yeni kayıt yaptıran Kapsamlı Burslu öğrenciler, iki kişilik standart yurt odalarında ücretsiz kalma olanağına sahiptir. Mezuniyete yaklaşmış ve diğer bazı koşulları sağlayan üstün başarılı öğrencilere 81. ve 82. Yurtlarda iki kişilik banyolu odalar tahsis edilir. Yurtta kalmayı tercih etmeyen Kapsamlı Burslu öğrencilerin aylık katkı bursu yükseltilir.
Kapsamlı Burslu öğrencilerin tercihlerini kayıt esnasında Yurtlar Müdürlüğü’ne belirtmeleri gerekmektedir. Öğrencinin tercihi, içinde bulunulan akademik yılın tamamı için geçerli sayılır. Yurtlarda kalma konusundaki tercihlerini değiştirmek isteyen Kapsamlı Burslu öğrenciler, Yurt Başvuru Takvimi’nde ilan edilen tarihlere kadar, çevrimiçi yurt başvuru sistemi BilDORM ( https://stars.bilkent.edu.tr/BilDORM/login ) üzerinden yurt başvurusunda bulunmalı veya mevcut yurt kayıtlarını iptal etmelidir.
Takvimde belirtilen tarihlerden sonra yapılacak değişiklik istekleri, takip eden yarıyıldan itibaren uygulanacak ve içinde bulunulan yarıyıl için geçerli olmayacaktır. Yarıyıl içinde Kapsamlı Burslu öğrencilerden gelebilecek istekler, yer durumuna göre karşılanabilecektir.
Bir sonraki akademik yılda da yurtlarda kalmak isteyen Kapsamlı Burslu öğrencilerin yurt kayıtlarının devamı, bahar yarıyılı sonunda Yurtlar Müdürlüğü’nce belirtilen süre içerisinde BiLDORM üzerinden gerçekleştirilir. Aksi takdirde, takip eden akademik yılda yurtta kalmayacakları varsayılarak yurt kayıtları tamamen silinir. Güz yarıyılında yurtta kalmış olup bahar yarıyılında kalmak istemeyen Kapsamlı Burslu öğrenciler, Yurt Başvuru Takvimi’nde ilan edilen son ayrılış tarihine kadar, BilDORM ( https://stars.bilkent.edu.tr/BilDORM/login ) üzerinden mevcut yurt kayıtlarını iptal etmelidir.
Yurtlara en erken hangi tarihte girebilirim?
Üniversite ve yurt kayıtlarını tamamlayan yeni öğrenciler, Yurt Başvuru Takvimi’nde belirtilen tarihten itibaren yurtlara girebilir. Eğitimlerine devam etmekte olan öğrenciler ise yarıyıl başlangıcından en erken 3 gün önce yurtlara girebilir.
Yurtlardan en geç hangi tarihte ayrılabilirim?
Tüm öğrenciler, yarıyıl bitiminden sonra en geç 3 gün içerisinde yurtlardan ayrılmış olmalıdır.
Yurtlara geç başvurduğum takdirde, yarıyıl ücretinin tamamını ödemek zorunda kalır mıyım?
Yurtlara kayıt yaptıran öğrencilerin yurtlara giriş tarihlerine göre ödeme kuralları:
Eğitimin başladığı tarihten altıncı haftanın sonuna kadar yurda giren öğrenciler yarıyıl yurt ücretinin tamamını, bu tarihten sonra yurda girenler yarıyıl yurt ücretinin %75’ini öder.
Ücreti düşük odadan ücreti yüksek odaya geçişlerde fark olarak ödenecek ücret için, yukarıda yer alan kurallar esas alınır. Banka transferlerinde oluşabilecek tüm masraflar öğrenciye aittir.
İkinci yarıyılda yurda giren öğrenciler, yıllık yurt ücretinin yarısını öder. İkinci yarıyıldaki geç girişlerde ise yarıyıl ücreti üzerinden yukarıda belirtilen işlemler yapılır. Ücreti düşük odadan ücreti yüksek odaya geçişlerde fark olarak ödenecek ücret için yukarıda yer alan kurallar esas alınır.
Yurt ücretleri hakkında bilgi alabilir miyim?
Yurt Ücretleri sayfasından bilgi alabilirsiniz.
Yarıyıl içerisinde yurttan ayrılırsam ödediğim ücret geri verilir mi?
Yurtlara kaydı yapılan öğrencilerin yurttan ayrılış tarihlerine göre yurt ücretlerinin iade kuralları:
Öğrencinin yurtlardan ayrılma tarihine göre Yurtlar Takvimi’nde belirtilen oranlarda ücret iadesi yapılır. Takvimde belirtilen ilgili tarihten sonra ayrılanlara ücret iadesi yapılmaz. Yurtlardan uzaklaştırma veya yurtlardan çıkarma yaptırımı uygulanan öğrencilere yurt ücreti iade edilmez.
Yurtlara başvuru yaparken oda arkadaşımı seçebilir miyim?
Birlikte kalmak istediğiniz arkadaşınızı başvuru esnasında bildirirseniz olanaklar çerçevesinde yardımcı olunmaya çalışılacaktır.
Oda arkadaşımla anlaşamazsam odamı değiştirebilir miyim?
Yurtlar Müdürlüğü’ne yazılı olarak başvurursanız mümkün olan en kısa süre içerisinde talebinizle ilgilenilecektir.
Kaldığım odadan farklı kategorideki bir odaya geçebilir miyim?
Yurtlar Müdürlüğü’ne yazılı olarak başvurursanız olanaklar çerçevesinde talebiniz karşılanabilecektir. Kategorilere dair fiyat farkları, Yurt İlke ve Kuralları’nın 9.madde 4.fıkrası doğrultusunda hesaplanacaktır.
Güz yarıyılı bitiminde yurttan ne zaman ayrılmalıyım? Geç ayrılırsam herhangi bir ücret ödemem gerekir mi?
Güz yarıyılı sonunda yurttan ayrılmak isteyen öğrenciler, bir sonraki yarıyıl için akademik takvimdeki ders başlangıç tarihinden 10 gün öncesine kadar Yurtlar Müdürlüğü’nü bilgilendirmeli ve yurttan çıkış işlemlerini tamamlamalıdır. Belirtilen tarihe dek bu işlemi yapmayan öğrenciler, bahar yarıyılı için yurtta kalmayı ve yurt ücretini ödemeyi kabul etmiş sayılır. Bu tarihten sonraki ayrılışlarda, öğrencinin yurtlardan ayrılma tarihine göre Yurtlar Takvimi’nde belirtilen oranlarda ücret tahakkuk ettirilir.
Yurt kayıtlarını yenilemem için ne yapmam gerekir?
Bilkent Üniversitesi’ne kayıtlı öğrenciler, bir sonraki yarıyıl için yurt başvurularını Yurtlar Müdürlüğü’nce belirtilecek süre içerisinde BilDORM ( https://stars.bilkent.edu.tr/BilDORM/login ) üzerinden yapmalıdır.
Yurda kaydolduktan sonra gelmesem olur mu?
Aynı yarıyıl içerisinde mazeretsiz olarak 15 gün yurtlara gelmeyen öğrencilerin kayıtları silinir.
Hazırlık Dışarıda Hazırlanan öğrenci statüsüne geçmem durumunda yurtlarda kalabilir miyim? Kalamazsam ödemiş olduğum yurt ücretim iade edilir mi?
Hazırlık Dışarıda Hazırlanan statüsünde olan öğrenciler yurtlarda kalamazlar; bölüme geçmeleri durumunda veya Rektörlük onayıyla yurtlarda kalabilirler. Hazırlık Dışarıda Hazırlanan statüsüne geçmelerinden dolayı yurtlardan ayrılan öğrenciler, Yurtlar Takvimi’nde belirtilen oranlarda ücret iadesi alır. Yurt ücretlerini peşin ödemiş olan Hazırlık Dışarıda Hazırlanan öğrencilerin ödedikleri tutar iade edilecek ve yurtlardaki odaları boşaltılarak başka öğrencilere tahsis edilmek üzere envantere geri alınacaktır. Hazırlık Dışarıda Hazırlanan statüdeki öğrencilerin yurt başvuruları değerlendirmeye alınmaz ve bu statüye geçtikleri tarihten itibaren en geç 7 gün içerisinde yurtlardan ayrılmaları beklenir.
Yurtların giriş ve çıkış saatlerini öğrenebilir miyim?
Yurtlara son giriş saati Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe ve Pazar günleri 00:30, Cuma, Cumartesi ve resmi tatil günlerinde 02:00’dir. Daha uzun süreli izin almak isteyen öğrenciler, yurtlar müdürü veya yurtlar nöbetçi müdürüne başvurabilir.
Annem, babam, kardeşim veya arkadaşım odamda kalabilir mi?
Yurtlarımızda misafirhane hizmeti bulunmamaktadır.
Sağlık sorunum olduğunda üniversitede başvurabileceğim bir yer var mı?
Bilkent Üniversitesi Sağlık Merkezi, öğrencilere Merkez ve Doğu kampüslerde kolayca erişebilecekleri, güvenli ve kaliteli bir sağlık hizmeti sunmaktadır. Deneyimli doktorları, hemşireleri, acil servis olanakları ve 3 adet ambulansıyla haftada 7 gün 24 saat çalışan Sağlık Merkezi’nde farklı dallardan uzman doktorlar da belirli günlerde görev yapmaktadır. Tüm bu sağlık hizmetleri öğrenciler için ücretsizdir.
Hastalanırsam ailemden biri yanımda kalabilir mi?
Yurtlarda refakatçi kalması kurallara uygun değildir.
Odamda evcil hayvan besleyebilir miyim?
Her türlü bakım ve temizliklerinin sahiplerince düzenli olarak yapılacağı, varlıkları çevreye rahatsızlık vermeyecek kaplumbağa ve balık gibi bazı evcil hayvanların odalarda beslenmesine izin verilebilmektedir. Bunun için Yurtlarda Evcil Hayvan Besleme Sözleşmesi ( WORD / PDF ) kapsamında öğrenci tarafından gerekli taahhütlerin verilmesi ve sözleşmenin Yurtlar Müdürlüğü’nce onaylanması gerekmektedir.
Yurtlarda afiş veya duyuru asabilir miyim?
Yurtlar Müdürlüğü’nün izni olmadan yurtlardaki herhangi bir yere duyuru veya afiş asılamaz.
Kurallara uymamanın yaptırımı nedir?
Yurt İlke ve Kuralları’na uymayan öğrenciler hakkında Yurtlar Müdürlüğü ve üniversite yönetimince işlem yapılabilir.
Yurtlardan çıkarılırsam sonra yine girebilir miyim?
Yurtlardan çıkartılan veya Yurt İlke ve Kuralları ’na aykırı davranışlarda bulunan öğrenciler bir daha yurtlara alınmayabilir.
Yurtlara gelirken hangi eşya ya da malzemeleri getirmeliyim?
Yurtlarda kalan her öğrenciye Yurtlar Müdürlüğü tarafından ücretsiz yastık kılıfı, çarşaf, nevresim ve battaniye verilir. Öğrencilerin kendi malzemelerini kullanmasında veya getirmesinde sakınca yoktur.
Oda temizliğini kendimiz mi yapmalıyız?
Tüm yurtlarda odaların ve genel alanların genel temizliği, ISO belgeli özel temizlik şirketleri tarafından, sağlık ve hijyen kurallarına uygun olarak gerçekleştirilmektedir. Öğrenci odalarının düzenli ve ayrıntılı temizliği, çarşaf, yastık kılıfı ve nevresim yıkanmasını da kapsayacak şekilde yapılmaktadır.
Yurtta çamaşır yıkayabilir miyim, ütü yapabilir miyim?
Tüm yurtlarda öğrencilerin çamaşır yıkayabileceği çamaşırhaneler (çamaşır ve kurutma makineleri), ütü ve ütü odaları bulunmaktadır. Merkez Kampüs yurtlar bölgesinde özel bir çamaşır yıkama ve kuru temizleme işletmesi de vardır.
Odamda alkollü içecek bulundurabilir miyim?
Yurtlarda ve tüm kampüste alkollü içecek bulundurulması ve tüketilmesi yasaktır.
Yurtlarda sigara içiliyor mu?
5727 Sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun gereğince yurt binaları içerisinde, öğrenci odalarında ve diğer tüm alanlarda sigara ve diğer tütün ürünlerinin kullanımı yasaktır. Bilkent Üniversitesi, 2018 yılında uygulamaya koyduğu dumansız kampüs girişimi kapsamında, kampüste sigara içilebilen alanları kademeli olarak sınırlandırmaya başlamıştır. 1 Eylül 2022’den itibaren üniversitenin tüm açık ve kapalı alanlarında sigara, diğer tütün ürünleri ve elektronik sigaraların kullanımı tamamen yasaktır.
Şehir merkezinden kampüse nasıl ulaşırım? Merkez ve Doğu kampüsler arasındaki ulaşım nasıl sağlanıyor?
Bilkent Üniversitesi’ne ulaşım, şehir merkezinden belirli saatlerde hareket eden özel servis araçlarıyla gerçekleştirilir. Kampüs içi ve Merkez ile Doğu kampüsler arası ulaşımı sağlayan servisler de öğrencilerin hizmetindedir. Üniversitenin sağladığı bu ulaşım olanakları öğrencilere ücretsizdir.
Kampüs içinde ve çevresinde yemek ve alışveriş olanakları var mı?
Kampüs içindeki çok sayıda kafeterya ve lokanta, öğrencilerin sağlıklı ve dengeli beslenmesine yönelik tabildot ve alakart menüler sunmaktadır. Yiyecek ve içecek otomatlarının yanı sıra 70., 76., 81. ve 90. yurtlarda bulunan kantin ve kafeler de öğrencilerin hizmetindedir. Kampüsteki marketlerin yanı sıra kampüsün yakınındaki Bilkent Center, Bilkent Station ve Ankuva Alışveriş Merkezi’nde bulunan restoranlar da yemek seçeneklerini ve öğrencilerin ihtiyaçlarına yönelik alışveriş olanaklarını arttırmaktadır.